Evenwichtig werk draagt bij aan het welzijn van je medewerkers
In deze tijd van constante connectiviteit is het vinden van een gezonde werk-privé balans een uitdaging. Deze uitdaging wordt verder vergroot door de toenemende technologie. Medewerkers ervaren vaak de voortdurende druk om altijd beschikbaar te zijn. Deze druk kan hun welzijn en productiviteit ernstig schaden. Daarom is het van essentieel belang voor bedrijven om actief te streven naar een evenwicht tussen werk en privéleven. Dit geldt voor al hun medewerkers.
Omdat het duurzame welzijn van jouw medewerkers onze hoogste prioriteit is,heeft Antwerp Management School in samenwerking met B-Tonic de Good work goals gedefinieerd. Deze 10 essentiële actiepunten vormen de kern van het duurzame welzijnsbeleid van elk bedrijf. Evenwichtigwerk, als Good Work goal 6, richt zich specifiek op het bevorderen van een gezonde balans tussen werk en privé.
De Good Work Goals streven naar een werkomgeving die veiliger, gezonder, veerkrachtiger, inclusiever, gelukkiger, evenwichtiger, duurzamer, ondersteunender, zinvoller en verantwoordelijker is.
Praktische tips voor meer evenwichtig werk
In lijn met het Good Work doel ‘Evenwichtig werk’, streven we naar een werkomgeving die een gezonde balans bevordert tussen werktijd en vrije tijd, en tussen relaties binnen en buiten de werkplek. Hieronder presenteren we enkele praktische tips om dit evenwicht te stimuleren en een positieve werkcultuur te ontwikkelen.
- Voorzie flexibele werktijden en hybride werken
Dankzij flexibele werktijden kunnen medewerkers hun werkdag aanpassen aan hun persoonlijke verplichtingen en behoeften. Lees hier meer over hybride werken.
- Promoot meer focus, timemanagement en doelgerichtheid
Om de productiviteit te verhogen, is het essentieel om medewerkers te helpen bij het ontwikkelen van effectieve timemanagementvaardigheden. Moedig hen aan om doelen te stellen voor hun dagelijkse taken en projecten. Dit helpt hen prioriteiten te stellen en zich te concentreren op de belangrijkste taken, waardoor ze sneller en efficiënter kunnen werken.
Digitale Ontkoppeling na Werkuren en Ondersteunende Werksfeer
- Stimuleer digitale deconnectie buiten werktijd
Het is van vitaal belang dat medewerkers de kans krijgen om zich los te koppelen van digitale communicatie buiten werktijden. Stimuleer een cultuur waarin medewerkers niet worden verwacht te reageren op werkgerelateerde berichten of e-mails buiten de werktijden, tenzij in geval van nood. Digitale deconnectie biedt medewerkers de gelegenheid om te ontspannen en op te laden, wat essentieel is voor hun welzijn en veerkracht.
- Creëer een open en ondersteunende werkcultuur
Een open en ondersteunende werkcultuur is van onschatbare waarde voor het bevorderen van een gezond evenwicht tussen werk en privé. Moedig open communicatie aan en zorg ervoor dat medewerkers zich vrij voelen om hun zorgen over werk-privé balans te uiten. Luister actief naar feedback van medewerkers en neem eventuele zorgen serieus. Door als bedrijf betrokken te zijn bij het welzijn van je medewerkers, bouw je een sterke en loyale organisatie op.
Op zoek naar een duurzaam welzijnsbeleid dat zowel je bedrijf als je medewerkers ten goede komt? Ontdek ons ‘People Sustainability-traject’ waarin we alle welzijnsinitiatieven binnen je organisatie in kaart brengen. Samen stellen we een op maat gemaakt meerjarig actieplan op, nauw verbonden met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.
Vraag vandaag nog onze People Sustainability Scan aan en neem de eerste stap naar een evenwichtige werkomgeving.