Jong talent zoekt ondersteunend werk
De war for talent woedt heviger dan ooit. Om bedrijven te helpen zich aantrekkelijk op de arbeidsmarkt te profileren, deed de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) een bevraging bij werkende jongeren, werkgevers en loopbaanexperten. Wat verwachten jongeren van hun job en werkgever als ze hun eerste stappen op de werkvloer zetten?
Omdat de veiligheid en het welzijn van medewerkers onze nummer één prioriteit is, definieerde Antwerp Management School in samenwerking met B-Tonic de Good work goals. Dit zijn de 10 belangrijkste actiepunten die de motor achter het duurzaam welzijnsbeleid van elk bedrijf moeten zijn. We willen hiermee benadrukken dat goede werkomstandigheden een aantoonbare verantwoordelijkheid zijn, niet alleen in tijden van stabiliteit en welvaart, maar ook – en zelfs nog meer – in tijden van crisis en herstel.
De Good work goals streven naar een werkomgeving die veiliger, gezonder, veerkrachtiger, inclusiever, gelukkiger, evenwichtiger, duurzamer, ondersteunender, zinvoller en verantwoordelijker is. Door een reeks acties voor te stellen in elk van deze 10 domeinen tonen de Good work goals de weg die werkgevers kunnen volgen om een goede werkomgeving voor hun medewerkers te garanderen.
6 tips om ondersteunend werk concreet te maken op de werkvloer:
Wat willen (jonge) werkzoekenden? Het antwoord is ‘ondersteunend werk’: namelijk een werkomgeving die de persoonlijke en professionele ontwikkeling van medewerkers ondersteunt en medewerkers eerlijk beloont. 6 concrete tips:
- Investeer in de rol van de direct leidinggevende.
Goed en coachend leiderschap zorgt voor het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent wat cruciaal is om concurrentievoordeel te behalen en de prestaties van het team of de organisatie te optimaliseren.
- Maak soft skills onderwerp van gesprek op de werkvloer.
Deze vaardigheden helpen om de samenwerking, communicatie en productiviteit te verbeteren, wat helpt bij het aantrekken, behouden en ontwikkelen van gekwalificeerde medewerkers in een competitieve arbeidsmarkt.
- Voer loopbaangesprekken met je medewerker.
Zo laat je zien dat je hun professionele groei waardeert en ondersteunt. Dit vergroot de betrokkenheid, tevredenheid en retentie van medewerkers.
- Maak de wederzijdse verwachtingen duidelijk in een psychologisch contract.
Dit creëert een basis van vertrouwen en begrip tussen werkgevers en medewerkers. Een helder psychologisch contract bevordert de betrokkenheid, motivatie en prestaties, wat uiteindelijk bijdraagt aan een positieve werkcultuur en het behouden van talent.
- Trigger jongeren door creativiteit en innovatie toe te laten in het werk.
Dit leidt tot nieuwe ideeën, verbeterde processen en producten, en een concurrentievoordeel. Het bevordert groei, aanpassingsvermogen en blijvende relevantie in een steeds veranderende zakelijke omgeving.
- Maak je maatschappelijke impact als organisatie zichtbaar.
Zo toon je je verantwoordelijkheid, vergroot je het vertrouwen van klanten en stakeholders en kan je positieve relaties opbouwen. Dit draagt bij aan een positief imago en kan zowel de loyaliteit van klanten als de aantrekkelijkheid voor talent versterken.
Gerelateerde SDG's
***
Wil je een werkomgeving die de persoonlijke en professionele ontwikkeling van medewerkers ondersteunt en medewerkers eerlijk beloont? Vraag vandaag nog onze People Sustainability Scan aan en neem de eerste stap naar een ondersteunende werkomgeving.